Další termíny talkshow

Nechcete propásnout poslední díl roku, ani žádný díl v roce 2017? Tak kalendáře do ruky a pište si:
20. prosince, 19. ledna, 21. února, 15. března, 18. dubna, 30. května a 13. června se na Vás budeme vždy od 19:30 těšit v divadle Jesličky.

neděle 27. listopadu 2016

Rozhovor s Vítkem Martincem a Petrem Kultem

     Dva studenti z Hradce Králové, Vítek Martinec a Petr Kult, v říjnu uvedli svou vlastní talkshow s názvem Pod Mikroskopem. Na první dvě představení v divadle Jesličky přišly dvě stovky diváků, přes tisíc dalších zhlédlo reprízu prvního dílu na YouTube. O moderátorských zkušenostech, výběru hostů i plánech do budoucna jsem si popovídala s oběma aktéry.


Moderátoři Talkshow Pod Mikroskopem - Petr Kult a Vítek Martinec
   Ahoj Vítku a Petře. Netelevizní talkshow, kam si dva studenti zvou do křesla známé hosty, je doposud nevídaný a hodně netradiční projekt. Koho a jak to napadlo? 

Vítek: Přiznám se, že úplně první myšlenka byla má. Zdálo se mi, že tento druh zábavy v Hradci Králové  chybí. Dalším faktorem bylo to, že se mi líbí, když se lidé smějí. Já jsem chtěl, aby ta talkshow byla opravdu originální a jedinečná. Napadlo mě oslovit Petra, protože vím, že má velmi podobný smysl pro humor. 
Petr: Napadlo to Vítka. Řekl mi, že chce dělat talkshow v Jesličkách a že na to nechce být sám. Právem či neprávem mě označil za kumpána vhodného k uskutečnění tohoto velkolepého projektu...

   Máte zkušenosti s moderováním, které Vás k nápadu dovedly, nebo se učíte tzv. za běhu?

Vítek: S moderováním mám bohaté zkušenosti, které jsem získal při uvádění pěveckých koncertů, firemních večírků či sportovních utkání. Moderování talkshow je ovšem úplně jiný level. To je spíše bavičství než moderování.
Petr: Já jsem moderoval mnoho věcí již předtím, tohle je však nová zkušenost. Tedy stát na jevišti a tvořit. Nejsem vázán k textu, je to svobodnější. Člověk zkouší nové věci a může svůj druh humoru uplatnit.


1. díl - Ondřej Malý

   Jak dlouho Vám trvaly přípravy talkshow než jste se 1.října poprvé setkali s hosty a diváky u prvního dílu? Kdo další za projektem stojí?

Vítek: Byl to zhruba měsíc a něco opravdu náročného zařizování. Museli jsme vše vyjednat s divadlem a začít shánět hosty. Potom přišly takové ty detaily, například jak bude vypadat scéna, jak budeme během show oblečeni, zakládání účtů na sociálních sítích, název talkshow atd. Velké díky patří Janě Portykové, která nám od začátku se vším pomáhá a vyhází vstříc. Když jsme se s Petrem rozhodovali, kde bychom mohli talkshow pořádat, tak nás divadlo Jesličky napadlo jako první. Hlavně asi z toho důvodu, že tady s Petrem oba hrajeme a máme k zdejšímu divadlu vztah. Navíc je v Jesličkách skvělá komorní scéna a nám přišlo, že se na talkshow skvěle hodí.
Petr: Přípravy byly těžké i v tom, že člověk nevěděl, zda a jak bude talkshow fungovat. Proto ještě jednou velké díky patří Janě Portykové, která nám naše představení zaštítila a s mnoha věcmi nám pomohla a pomáhá. Kájovi Peškovi posílám pusinku i za skvělé osvícení!

   Rozhodli jste se uvádět talkshow jednou do měsíce, kolik termínů máte naplánovaných? Kdy se můžeme těšit na další díl? Dají se někde shlédnout předchozí díly?

Vítek: měsíčně je podle mě akorát. Pro nás, i pro diváky. My bychom chtěli získat stálé diváky a bylo by opravdu skvělé, kdyby se každý měsíc chodili pravidelně lidé pobavit na talkshow. Hnát lidi do divadla každý týden mi připadá jako nesmysl, nikoho by to nebavilo. Byli by toho přejedení. A hlavně bychom to nestíhali ani my s Petrem.
Petr: Měsíčně to tak akorát stačí k sehnání hostů, k přípravě na ně a k přípravě na moderování. Vzhledem k tomu, že studujeme, si já osobně nedovedu představit provozovat talkshow častěji. 
Vítek: Momentálně už jsou naplánované termíny jednotlivých talkshow až do konce divadelní sezony, tedy do června. Můžete je najít na našich webových stránkách. Hosty zveřejňujeme vždy dva týdny před talkshow ve video pozvánce, kterou opět můžete najít na našich stránkách. Jinak samozřejmě bych Vás moc rád pozval na další díl talkshow, který bude už 20.12. od 19.30 v divadle Jesličky. Ještě bych dodal, že každý díl se natáčí a na jeho záznam se můžete podívat na naší YouTube stránce.




  Kde se dají na Vaši talkshow koupit lístky? Dají se někde dopředu zjistit jména hostů, které jste si pozvali?

Vítek: Vše najdete na našich facebookových stránkách. Je tam telefonní číslo, na kterém se lístky dají dopředu zarezervovat. 
Petr: Stačí zavolat nebo napsat. Hosté jsou uveřejněni obvykle týden či dva před akcí a platí to, pokud to náhodou někdo z nich neodřekne. Což se taky děje.

   Pod Vaším mikroskopem už se ocitli Karel Hynek, Martin Hosták, Ondřej Malý, Anna Stránská, Michal Horák a Josef Jan Kopecký, tedy tváře odlišných branží a různých věkových kategorií. Kdo hosty vybírá? Koho byste si v budoucnu přáli mít v křesle Vaší talkshow?

Vítek: Snažíme se, aby hosté byli vždy odlišní a zajímaví. Jednáme se spoustou známých lidí a já bych si přál, aby se do našeho křesla posadili všichni. Jen pro zajímavost můžu zmínit, že momentálně jsme v jednání s Ondřejem Vetchým, Jakubem Kohákem, Miroslavem Donutilem, Ivou Pazderkovou a mnoho dalšími. Máte se na co těšit :)
Petr: Hosty si vybíráme sami. Hledáme pestrost a smysl pro kreativitu a humor. Není to však podmínka. Nebudu říkat, koho bych si přál, protože to je vždycky stejně úplně jinak :)


2. dál - Karel Hynek, Martin Hosták, Josef Jan Kopecký
   Jak se na jednotlivé díly připravujete? Máte přesně připravené a rozdělené otázky, nebo improvizujete?

Vítek: Máme s Petrem během měsíce několik konzultací, na kterých se třeba jenom bavíme o hostech a přemýšlíme, co zajímavého by se o nich mohli diváci dozvědět. Máme připravené okruhy, takže je to tak půl na půl. 
Petr: Máme tzv. Kreativní odpoledne, kdy jedeme všechno o hostech a o tom, jak bychom je mohli “zneužít” zábavnou formou. Máme připravené okruhy, ale hodněkrát improvizujeme. 

   Máte nějaký moderátorský vzor nebo konkrétní talkshow, ze které čerpáte inspiraci?

Vítek: S Petrem jsme se shodli, že se nám oběma moc líbí Všechnopárty Karla Šípa. Takže nejvíce asi čerpáme inspiraci právě u pana Šípa. 
Petr: Je to tak. Jeho obratnost, smysl pro humor, schopnost pohotového jednání a lidského přístupu jsou opravdu geniální.


   Není úplně obvyklé, aby talkshow moderovali dva lidé, ale Vy to zatím zvládáte hladce. Jak máte rozdělenou práci? Jak jste se vlastně Vy dva dali dohromady?

Vítek: Chtěli jsme, aby jeden byl dominantnější a ten druhý méně. Ovšem říci by toho měli oba moderátoři stejně. Je pravda, že moderovat talkshow ve dvou je opravdu náročné, ale máme s Petrem systém, který se snažíme zdokonalovat. S Petrem hrajeme asi tři roky společně v divadle Jesličky, takže se dobře známe. Myslím, že jedním z důvodů, proč jsme se dali dokupy je to, že máme oba smysl pro humor a rádi bavíme lidi.
Petr: Vítek by měl být ten dominantnější, ale ne zase o tolik. Někdy to ulítne, bohužel, ale to se musí vypilovat a rozhodně to není na škodu. Musíme se učit a snad to dotáhneme k dokonalosti!

   Čeho byste chtěli s Pod Mikroskopem dosáhnout? Máte vztyčený nějaký cíl?

Vítek: Myslím, že našim společným cílem je spokojený divák. Člověk, který bude z talkshow odcházet pobavený a s lepší náladou. O myslím, že o to nám jde především. Čím více spokojených diváků na nás bude chodit, tím lépe!
Petr: Já chci, aby nás neopouštěli lidé, dobré nápady a humor. Cíle jako obrovské divadlo, televizní show nebo miliony za odměnu neřeším. Bylo by to jistě příjemné, ale za cíl bych to nepovažoval, jsem v tomhle nenáročný.


1. díl - Ondřej Malý, Anna Stránská, Michal Horák
   Oba se v Divadle Jesličky i mimo něj umělecky realizujete i jinak než skrze Vaši talkshow. Na jakých projektech momentálně pracujete? 

Vítek: V divadle momentálně zkouším čtyři inscenace. Poručík z Inishmore, kde hraji cholerického a neustále testosteronem nabitého poručíka Pedricka. Dále pak představení Experiment, tam si zase vyzkouším úplný protipól, tedy manžela - podpantofláka. S režisérem Petrem Vrběckým už také zkoušíme hru, Je třeba zabít Sekala, kde hraju klaďase každým coulem, Juru Barana. A mojí moc oblíbenou rolí je postava Abela Znorka, což je držitel Nobelovy ceny, který nenávidí novináře a to jim dává patřičně najevo. V tomto představením hraju pod režii Karla Peška pouze se svým milým kolegou Honzou Skonrunkou.
Petr: V Jesličkách mám letos hrát ve třech představeních, k tomu hraji v pardubickém divadle Exil manažera v inscenaci Domov můj. To považuji za velikou zkušenost. K tomu maluju, zcela neveřejně. Mám pokoj plný obrazů. Taky pracuji s projektem třídění na našem gymplu, je s tím hodně práce, tak to teď upravujeme, aby to bylo co nejpříjemnější. 

   Letos oba maturujete. Jak se Vám daří skloubit školu s tolika projekty? Co plánujete po dokončení střední školy?

Vítek: To je náročná otázka a ještě náročnější odpověď, protože je to vážně náročné. V divadle mám čtyři nové projekty, do toho dohrávám představení z loňska a ještě je každý měsíc talkshow. Přitom se ještě připravuji na přijímačky na DAMU a JAMU. No, a do toho všeho se ještě připravovat na maturitu.. Zabere to hodně času. Člověk zjistí, že má velmi málo volné času, třeba slovo víkend už mi nic neříká. Ale já jsem workoholik, takže mě to vyhovuje, když mám hodně práce. Co se týče plánů po škole, jak už jsem říkal, chtěl bych, aby se mé kroky ubíraly divadelním směrem. Chtěl bych se dostat na DAMU a JAMU, případně získat angažmá v nějakém divadle.
Petr: Zkoušky v divadle jsou dlouhé, ale stejně tak velká je mnohdy i část, kdy tam jen sedíš a koukáš. A to je chvíle k vytáhnutí věcí, co potřebuji do školy udělat. Navíc mám jaksi alternativní pohled na školu. Netřeba jej rozvádět. Po škole zkusím DAMU a jednu či dvě školy, které mě opravdu zajímají a když to nevyjde, tak to taky nějak bude. Třeba se pojedu někam podívat.

   Co byste na konec vzkázali našim čtenářům?

Vítek: Milí čtenáři, pokud máte rádi humor a rádi se bavíte či se jenom chcete odreagovat. Přijďte 20.12. od 19.30 do divadla Jesličky! Těšíme se na Vás!
Petr: Díky za to, že jste to dočetli až sem a budeme rádi, když přicupitáte na další díl, mohla by to bejt sranda! 


    Klukům děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí ve Vašich budoucích plánech!


   Nicole Martincová
   studentka Literatury na Yonsei University v Jižní Koreji
   www.korejskadobrodruzstvi.blogspot.com 

Žádné komentáře:

Okomentovat